Love Your Belly hasizom regenerálás

A szétnyílt hasizom

A szétnyílt hasizom amilyen rosszul hangzik, olyan nagy problémákat okozhat, DE jó hír, hogy olyan könnyen is orvosolható műtéti beavatkozás nélkül! Ismerd meg a Bagyinka Tímea által kifejlesztett LoveYourBelly módszert és vegyél részt Te is egy tanfolyamon!

Neked se vizsgálták a pocidat a várandósság óta?

Nem vagy egyedül! Sokan nem is tudnak róla, hogy ez rejlik a köldöksérvük, a szűnni nem akaró hátfájásuk vagy éppen a szülés után megmaradt terheshas problémája mögött, mert erősen alul diagnosztizált jelenségről van szó. Arról nem is beszélve, hogy természetesnek vesszük, hogy aki nem olyan szerencsés, annak már sosem lehet olyan hasa, mint szülés előtt volt, és már-már azt is, hogy a derék- és hátfájás a mindennapi élet velejárója. És hogy nincs más megoldás, mint a hasplasztika. De ez nem igaz!

Kezdjük az elején! Mi is az a szétnyílt hasizom (rectus diastasis)?

A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a line alba zárja. Ennek a szövetnek nagyon erős a szakítószilárdsága, mégis vannak élethelyzetek, amikor megnyúlni, elvékonyodni kényszerül. Ilyen élethelyzet például a várandósság, amikor a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A szülést követően pedig a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. Ennek a résnek köszönhetően pedig a has izmai csak megfelelő edzéstechnikával fejleszthetőek, melyet a LoveYourBelly tanfolyamokon tanítunk meg az érdeklődőknek.

Mik a tünetek?

Ha szétnyílik a hasizom, akkor az nem marad rejtve. Először esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még 6 hónappal a szülés után is “terheshasunk” van és átadják a helyet a villamoson, vagy hiába edzünk szorgosan, a hasi terület valahogy sehogyan sem akar erőre kapni. És ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével. Köldök-, hasfali-, rekesz -, gerinc- és lágyéksérvhez, illetve gátizom problémáknál kiegészítő terápiaként is javasolt. Segít az ülőmunka miatt kialakult hanyag testtartáson is.

Hogyan lehet beilleszteni a testedzést, illetve a gyakorlatokat a kismamák napi rendjébe?

A gyakorlás megy a legkönnyebben, mert az embernek mindig van 20-30 perce rá, a kicsikkel is lehet tornázni. A nehezebb része az, hogy a napi rutintevékenységekbe is beleillesszük a technikát. Mindig arra tanítom a lányokat, hogy fő a fokozatosság, és mindig szánjanak magukra még 10-15 percet, amikor a testtartásukkal (is) foglalkoznak. Ez fájdalmas, hiszen elkezdenek dolgozni az izmok, de ahogy nő az izomtömeg, úgy javul a helyzet.

Hogyan zajlik egy LoveYourBelly tanfolam?

A tanfolyamok maximum 8-10 fős csoportban zajlanak, hiszen mindenkivel külön foglalkozom. Legelőször egyénenként vizsgálom meg a résztvevők hasfalát és annak állapotáról pontos leírást is adok, hogy a későbbiekben nyomon követhető legyen a változás.Ez után átvesszük azokat a gyakorlatokat, melyeket célszerű, vagy tilos végezni a különféle sérülések (szétnyílás, elvékonyodás) , vagy teljesen ép hasfal, esetleg várandósság esetén.A tanfolyamokon életmódbeli és étrendbeli tanácsok is elhangzanak, melyeket a résztvevők be tudnak iktatni a mindennapjaikba.Mindenki személyre szabott edzésanyagot kap,melyet önállóan tud gyakorolni, de van lehetőség későbbi “kontroll órára” is.

Kinek ajánlom?

  • A tervezett várandósság előtt, megelőzés céljából.
  •  Szülés utáni hasizom regeneráció, alakformálás céljából, akár ép hasfal esetén is.
  •  Egyéb egészségügyi problémák miatt elváltozott hasfal visszarendezése céljából (puffadás, változó kor, stb)

Szülés után mennyi idő elteltével érdemes vizsgálni a hasfalat?

A szervezet természetes regenerációja a szülést követő 6 héten belül lezajlik, azaz az egyenes hasizom ezt követően már nem igazán záródik tovább. Ekkor már érdemes az állapotát megvizsgálni. A tornát pedig természetes úton történt szülés esetén el is lehet kezdeni, császármetszést követően 10-12 hetet ajánlott kivárni.

Tanfolyam időpontok:

2021. szeptember 11. (szombat) 9:00-11:30 Helyszin: MOMFITT STÚDIÓ Békéscsaba Szarvasi út 3.

BEJELENTKEZÉS KÖTELEZŐ!

További információ:

https://loveyourbelly.hu

Galéria