A szabadság érzése! – Tippek a futáshoz

A szabadság érzése! – Tippek a futáshoz 2019.02.14.Szólj hozzá

Az első februári napsugarak és az egyre hangosabb madárcsicsergés kezdi bennünk felerősíteni a reményt, hogy hamarosan itt a tavasz és ezzel nem csak a természet születik újjá…

Egyre kedvezőbb a hőmérséklet és az időjárás a szabadtéri sportokhoz, így én is szívesen indulok futni, hiszen ez a tevékenység nem igényel eszközt, csak egy jó futócipő és kényelmes ruházat szükséges hozzá.

Tudom, hogy a csoportos óráimra és a személyi edzéseimre járó vendégeim közül is sokan szeretnek futni és gyakran kérnek tőlem tanácsokat… Ebben szeretnék segíteni Nektek 🙂

A szabadság érzése! - Tippek a futáshoz

Milyen napszakra időzítsem a futást és hetente hányszor induljak el?

Az időzítés a napirendedtől függ és attól, hogy neked mikor esik jól.

Valaki képtelen munka előtt hamarabb ébredni és inkább az esti órákat választja, mások pedig szeretik mozgással indítani a napot.

Egy biztos: Ha reggel futsz, akkor legyen alaposabb a bemelegítés, hiszen az ízületeid az éjszakai alvás alatt megpihentek.

A reggeli futás energiát ad egész napra, a délutáni/esti pedig szuper levezető és stresszoldó hatású.

FONTOS!

Ha lefekvés előtt néhány órával választasz kardió jellegű mozgást, az felpörgeti az anyagcseréd és előfordulhat, hogy nehezebben alszol el.

Ha édesanya vagy és kisbabádat szoptatod, akkor érdemes figyelembe venni azt, hogy a tejjel teli emlők könnyebben begyulladhatnak egy hosszabb táv után. Ilyenkor a futás nem tilos, mert a tejtermelődést serkentheti is, de jobb, ha szoptatás után indulsz el és a végén vissza kell pótolni a folyadékot!

Egyek előtte valamit? Ha igen, akkor mit?

A futás, a biciklizéshez hasonlóan kardió jellegű mozgás. 

Azaz, megemeli a pulzusunkat és azt fent tartja. Az első 10 percben a szervezetünk szénhidrátot vesz fel, melyet energiává alakít… Így, mielőtt elindulunk, érdemes gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani (pl. banán, müzli szelet) hiszen sokkal hatékonyabbá tehetjük a sporttevékenységünket.

A futásból visszaérve pedig mindenképpen pótoljuk a folyadékvesztésünket és igyunk rá még egy pohárral! 🙂

A WHO ajánlása szerint heti 3 alkalom számít rendszeres sportolásnak. Ezzel a “rendszerességgel” lehet látványosan fejlődni… legyen szó az izmok erősítéséről, vagy fogyásról. Ha a kocogás mellett más testmozgást is végzel, akkor elegendő kiegészítésképpen is alkalmazni, bemelegítéshez, vagy heti 1 alkalommal.

Hogyan melegítsek be és mire kell figyelnem?

A bemelegítés nagyon fontos bármilyen mozgást végzünk is,hiszen így kerülhetjük el a sérüléseket.

Az izmok és izületek előkészítése mindig legyen sportspecifikus, azaz a leginkább igénybe vett testrészekre essen a nagyobb hangsúly.

Kocogás előtt a teljes testet elő kell készíteni, de a csípő és lábak átmozgatása a legfontosabb.

Vegyük figyelembe a környezeti hatásokat is!

Ha hidegebb van, akkor több idő szükséges a szervezetünk számára ahhoz, hogy üzemi hőfokra kerüljön, azaz ne sajnáljuk az időt a hosszabb és alaposabb előkészítésre!

Az edzést követő nyújtás pedig soha ne maradjon el!

A szabadság érzése! - Tippek a futáshoz

Egy szó, mint száz… miért induljak el idén (is)?

  • Mert a mozgás energiával tölt fel és sokkal jobban érzem tőle magam!
  • Mert a futáshoz egy jó futó cipő és kényelmes ruházaton kívül semmilyen sportszer nem kell!
  • Mert a sportolás felgyorsítja az anyagcserémet, ez által több folyadékot kíván a szervezetem és hatékonyabban veszíthetek a súlytöbbletemből!
  • Mert jót tesz a vérkeringésnek és az érrendszer működésének!
  • Mert kiszellőztethetem a fejem, kitisztulnak a gondolataim és a felszabaduló hormonoktól másképp látom utána a világot! 🙂
  • MERT A FUTÁS SZABADSÁG!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük